3 augusti, 2021

Webbutveckling är ingen exakt vetenskap

Det som jag aldrig förstått mig på riktigt, är varför alla inbillar sig att man köper sig en webbutvecklare för all framtid för en engångssumma? Att när man väl betalt och fått sig en hemsida, förväntar sig att programmeraren ska slänga sig över sitt problem gratis även om det uppstått långt efter att uppdraget är klart.

För någon månad sedan lämnade jag in bilen på verkstad. 6 papp fattigare blev jag för att byta lite tändstift och sladdar. Bilen hackar sig dock fram precis lika dåligt som tidigare. Vart är nöjd-kund-garantin där? Nej, den existerar inte! Man betalar för arbetstiden. Om det sedan inte blir klart på den tiden eller rentav inte hjälpt alls, så är det tråkigt men inget att göra åt.

Om du är webbutvecklare och kunder kommer långt i efterhand med sina problem, så är det helt naturligt att de ska behöva betala för den hjälpen. Oavsett om det beror på att du inte gjorde det perfekt och felfritt från allra första början eller inte. Du kanske också gör jobbat 3 gånger långsammare än någon annan, men det är kunden som valt dig utifrån de referenser du har och det är kunden som tar risken att du inte kan lösa problemet på det sätt hen vill. Som programmerare kan jag lova dig att det är en omöjlighet att göra 100% felfri kod. Till och med kirurger slinter med kniven ibland, men inte fasen har de problem att betala hyran…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *